niedziela, 18 listopada 2012

Kurczak w plastrach boczku!


Proste w przyrządzeniu, a przy tym bardzo smaczne :)

Myśląc o obiedzie dla dwojga, potrzebne będą następujące składniki:
– kurczak, dwa filety
– kilka plastrów boczku
– warzywa do wyboru, ja wybrałam słodką marchewkę oraz pietruszkę dla kontrastu
– tymianek
– ser camembert, jedno opakowanie
–kilka ząbków czosnku

Całe danie przygotowujemy w piekarniku. Na jednym sreberku układamy kawałki kurczaka zawiniętego w baczek, wcześniej przyprawionego solą, pieprzem, tymiankiem.
Warto dodać również kilka kropel oliwy, aby kurczak nie był suchy.

Na drugim sreberku układamy opruszone tymiankiem obrane warzywa. Ser camembert nadziewamy kawałkami czosnku, owijamy go wokół papierem śniadaniowym, aby podczas pieczenia w piekarniku nam się całkowicie nie rozpłynął. Dobrze jest to widoczne na zdjęciu.

Zarówno kurczak jak i warzywa nie powinny znajdować się w piekarniku dłużej niż 25 minut.

Smacznego!

środa, 14 listopada 2012

Pomysłowy szybki obiad

Cześć!

Dawno nie mieliśmy przyjemności. Jak tam wielkie świętomarcińskie szaleństwo?
Ja jednak stawiam na coś konkretnego, przy czym idealnego na obiad dla studenta. Lubicie białe sosy? Kurczaka?

Znakomicie to danie właśnie dla Was!

Musicie przygotować:

Ostry nóż (docelowo trzeba pokroić na drobno pierś z kurczaka, w bonusie takie zajęcie doskonale odstresowuje - po to je wybrałam)
Teraz poważnie:
  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • czosnek (świeży lub granulowany - wedle smaku)
  • zioła prowansalskie
  • polecam majeranek ;)
  • pietruszkę i bazylię (drobno posiekaj)
  • śmietankę, np. 18%
  • ryż (zależnie od apetytu)
  • trochę mąki
Do podsmażonego kurczaka dodajemy wodę, śmietankę i mąkę. Przyprawiamy do smaku i gotujemy ryż.

Smacznie, ale tanio! Polecam na zakręcone dni, bo jest łatwe w przygotowaniu i zaskakuje smakiem :)




piątek, 9 listopada 2012

Naleśnikowa pizza! Mniam!


Dobry wieczór Państwu!

Do przygotowania ciasta naleśnikowego:
mleko (pół szklanki = jeden omlet)
jajko
odrobina soli
mąka (ilość? ciasto powinno mieć konsystencję kisielu)

Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Do naszej miski wlewamy mleko, następna w kolejce jest mąka. Mieszamy. Dodajemy jajko i sól. Ciasto wlewamy na rozgrzaną patelnię.

Kroimy warzywa. Tak naprawdę, dowolne. Ja zdecydowałam się paprykę, pieczarki, kiełki rzodkiewki, oliwki. Warzywa wrzucamy na ciasto tak, by zatopiły się w cieście.
Omlet przerzucamy na drugą stronę. Ja w tym momencie trę na wierzch ser.
Jeszcze chwila, aż ser się rozpuści i omlet gotowy.
Na wierzch układam pokrojoną drobno sałatę wymieszaną z łyżką jogurtu naturalnego, odrobiną soli i wciśniętym ząbkiem czosnku.


czwartek, 8 listopada 2012

Pierwszy post Kasi! :-)

Witajcie!

Mam ostatnio trochę więcej czasu, postanowiłam zrobić coś pysznego!

Co się przyda, a co jest niezbędne..


paluszki krabowe (na jedno jajo przypadają trzy paluchy) :)
4 jaja
szczypta soli
majonez (dwie czubate łyżki)

można dodać:

suszoną bazylię, świeży szczypiorek

Paluszki kroimy w drobną kosteczkę.


W tym czasie gotują się już jajka.
Te również po ostudzeniu kroimy. Jeszcze tylko szczypta soli i majonez, by nasza pasta miała odpowiednią konsystencję. 

Podajemy w liściu sałaty. Proste, a jak przyjemnie wygląda. :)


Smacznego!

Pozdrawiam
Kasia

niedziela, 4 listopada 2012

Placki ziemniaczane po węgiersku!

Witajcie!
Za nami wszystkich świętych, a za mną, gorący tydzień przepełniony pracą, jest niedziela, więc postanowiłem opublikować przepis na coś, co świetnie sprawdza się podczas nieoczekiwanej wizyty znajomych mowa o plackach ziemniaczanych!

Ziemniaki, kartofle, pyrki, pyry, to składnik dań, który bardzo lubię. Przede wszystkim są tanie i nie sposób popełnić błędu w przyrządzaniu ich.

Dzisiaj chciałbym przedstawić wam przepis na ziemniaki pod trochę inną postacią - plackami ziemniaczanymi po węgiersku. Danie bardzo proste i szybkie do przygotowania. Co potrzebujemy?

- ziemniaki, ok. 1 kg
- mąka
- jajko,
- sól
- 1 mała cebula.
Jak widać składniki to koszt do 5 zł.

Ziemniaki i cebulę trzemy na tarce, dodajemy mąkę, jajko. Następnie wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ważne aby nasz mix nie spadał z łyżki, ale tworzył ziemniaczany placuszek :-)
Płaską patelnie rozgrzewamy i podgrzewamy na niej olej. Kiedy jego temperatura będzie odpowiednia do smażenia, wykładamy na nią naszą przygotowaną masę. Kiedy usmażymy już wszystkie placki wykładamy je na brytfannę i odkładamy na bok.

Do naszego gulaszu potrzebujemy:
60 dag mięsa wieprzowego, szynkę lub łopatkę. którą kroimy w kostkę,
Cebulę białą i czerwona - kroimy w drobną kostkę,
2 papryki czerwone, - kroimy w drobną kostkę,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, pieprz cayenne, czosnek granulowany,
- łyżeczka przecieru pomidorowego,
- 2 łyżki mąki,
- 2 łyżki oleju,
- śmietana do zup i sosów,

Mięsko podsmażamy na patelni do zarumienienia, potem przekładamy do rondelka,  Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek przekładamy do rondelka z mięsem. Wszystko polecamy przecierem pomidorowym, dodajmy dużo przypraw. Dusimy na małym ogniu około 30-40 minut. Na koniec dodajemy śmietanę i trochę mąki tak aby uzyskać gęstą konsystencję.

Uwielbiam surówki i sałatki.

Do placków dodaję zazwyczaj surówkę bardzo szybką w przygotowaniu:
- kapusta kiszona,
- jedna mała marchewka,
- jedno małe jabłko,
- sól, pieprz, majonez lub jogurt naturalny do smaku.

Marchewkę traktujemy tarką do warzyw, to samo robimy z jabłkiem. Wszystko mieszamy, dodajemy przyprawy i majonez lub jogurt.

Placki wkładamy na chwilę do piekarnika i podgrzewamy. Całość wykładamy na talerzyk, dodajemy trochę śmietany i konsumujemy!

Bon apetit! :-)

Pozdrawiam
Adam