To znowu Iwona :)
Narobiłam apetytu, więc dołączam też recepturę
Do "Kruszańca" będziecie potrzebowali:
- 6 jajek
- kostkę margaryny
- łyżka smalcu
- 3/4 szklanki cukru + 2 łyżki cukru do "pianki"
- łyżka proszku
- 3/4 kg mąki
- ulubione owoce
Wskazówki są banalne : żółtka z całą resztą należy wymieszać i rozetrzeć, zarobione ciasto na godzinę zostawić w lodówce (wersja dla leniwych - 20 min w zamrażarce) aby zyskało kruchość. Po wyłożeniu 3/4 masy na blaszce swoje ulubione owoce pokrój i ułóż na cieście. Zostało tylko ubicie piany: do żółtek wystarczy dodać cukier i zmiksować. Po wylaniu tej warstwy resztę ciasta pokrusz i piecz w temp. 120 stopni niecałe 40 minut.
Smacznego!
Ps. Moi goście zajadali z apetytem i poprosili o wynos :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz