niedziela, 4 listopada 2012

Placki ziemniaczane po węgiersku!

Witajcie!
Za nami wszystkich świętych, a za mną, gorący tydzień przepełniony pracą, jest niedziela, więc postanowiłem opublikować przepis na coś, co świetnie sprawdza się podczas nieoczekiwanej wizyty znajomych mowa o plackach ziemniaczanych!

Ziemniaki, kartofle, pyrki, pyry, to składnik dań, który bardzo lubię. Przede wszystkim są tanie i nie sposób popełnić błędu w przyrządzaniu ich.

Dzisiaj chciałbym przedstawić wam przepis na ziemniaki pod trochę inną postacią - plackami ziemniaczanymi po węgiersku. Danie bardzo proste i szybkie do przygotowania. Co potrzebujemy?

- ziemniaki, ok. 1 kg
- mąka
- jajko,
- sól
- 1 mała cebula.
Jak widać składniki to koszt do 5 zł.

Ziemniaki i cebulę trzemy na tarce, dodajemy mąkę, jajko. Następnie wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ważne aby nasz mix nie spadał z łyżki, ale tworzył ziemniaczany placuszek :-)
Płaską patelnie rozgrzewamy i podgrzewamy na niej olej. Kiedy jego temperatura będzie odpowiednia do smażenia, wykładamy na nią naszą przygotowaną masę. Kiedy usmażymy już wszystkie placki wykładamy je na brytfannę i odkładamy na bok.

Do naszego gulaszu potrzebujemy:
60 dag mięsa wieprzowego, szynkę lub łopatkę. którą kroimy w kostkę,
Cebulę białą i czerwona - kroimy w drobną kostkę,
2 papryki czerwone, - kroimy w drobną kostkę,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, pieprz cayenne, czosnek granulowany,
- łyżeczka przecieru pomidorowego,
- 2 łyżki mąki,
- 2 łyżki oleju,
- śmietana do zup i sosów,

Mięsko podsmażamy na patelni do zarumienienia, potem przekładamy do rondelka,  Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek przekładamy do rondelka z mięsem. Wszystko polecamy przecierem pomidorowym, dodajmy dużo przypraw. Dusimy na małym ogniu około 30-40 minut. Na koniec dodajemy śmietanę i trochę mąki tak aby uzyskać gęstą konsystencję.

Uwielbiam surówki i sałatki.

Do placków dodaję zazwyczaj surówkę bardzo szybką w przygotowaniu:
- kapusta kiszona,
- jedna mała marchewka,
- jedno małe jabłko,
- sól, pieprz, majonez lub jogurt naturalny do smaku.

Marchewkę traktujemy tarką do warzyw, to samo robimy z jabłkiem. Wszystko mieszamy, dodajemy przyprawy i majonez lub jogurt.

Placki wkładamy na chwilę do piekarnika i podgrzewamy. Całość wykładamy na talerzyk, dodajemy trochę śmietany i konsumujemy!

Bon apetit! :-)

Pozdrawiam
Adam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz